7-go kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bobrów. Datę tę, wybrano nieprzypadkowo, jest to dzień urodzin amerykańskiej badaczki – Dorothy Richards. Poświęciła ona 50 lat swojego życia na obserwacje tych wspaniałych gryzoni oraz ich nieocenionej roli w przyrodzie.
Bóbr jako jedyny gatunek obok człowieka potrafi przystosować środowisko do swoich potrzeb. To znakomity inżynier i budowniczy urządzeń hydrotechnicznych.
Lista korzyści, jakie płyną z obecności bobra w środowisku jest bardzo długa. Oto kilka z nich:
• Potoki, rzeki oraz ich doliny – jeśli tylko pozostawić je bobrom – zmieniają się w dzikie i trudnodostępne rozlewiska tworząc bogate skupiska bioróżnorodności;
• Ich działalność poprawia warunki hydrologiczne rzek i potoków;
• Tworzone przez bobry naturalne zbiorniki retencyjne pozwalają utrzymywać wysoki poziom wody;
• Są mistrzami retencji, a to ona jest najskuteczniejszym sposobem na walkę z powodziami i suszą;
• Bobry, utrzymując wysoki poziom wody tam, gdzie działalność człowieka doprowadziła do przesuszenia torfu, zatrzymują ten proces.
Dlatego, choć czasem psocą i wchodzą człowiekowi w szkodę, ich wpływ na środowisko jest pozytywny i niezastąpiony.
Chrońmy bobry i wykorzystujmy ich niezwykłe zdolności! Chroniąc go, chronimy wiele rzadkich i ginących gatunków roślin i zwierząt związanych z mokradłami, miejscami dzikimi, niedostępnymi dla większości ludzi!
Na koniec tylko 7 ciekawostek o bohaterach dzisiejszego dnia, choć lista jest dużo dłuższa:
1. Futro bobrów nie przepuszcza wody;
2. Kiedy nurkują pod wodą ich uszy się zatykają;
3. Bóbr potrafi wstrzymać oddech nawet na kwadrans, co czyni go wyśmienitym nurkiem;
4. Żółty lub nawet czerwonawy kolor zębów bobra świadczy o ich dobrym zdrowiu, wynika to z dużej ilości żelaza w szkliwie;
5. Siekacze, których bóbr używa do żerowania i ścinania drzew, rosną przez całe jego życie i nie mają korzeni;
6. Bóbr jest monogamiczny i tworzy trwałe, wieloletnie związki z jednym partnerem;
7. W średniowieczu, ze względu na obecność łusek na ogonie, Kościół pozwalał na jedzenie bobrzego mięsa w dni postne, jak ryby.